Camerabewaking is ook in Menen geen oplossing voor criminaliteit

Uit een artikel in De Standaard over een overvallersbende die in Zuid-West-Vlaanderen opereert:

De Menenaren betalen veel gemeentebelasting, omdat hier een groot deel van het gemeentebudget – tien procent – naar de politiediensten gaat. Ze hebben er dus recht op dat we hun veiligheid garanderen, en dat proberen we ook. We investeren nu in extra camera’s om de grensovergangen te bewaken. Het budget daarvoor komt van de gemeente, de plaatsing en monitoring gebeurt door de politiediensten.’

De vraag is of je elke grensovergang op die manier kunt beveiligen, en of camera’s veel vermogen tegen dit soort van grenscriminaliteit. In Wervik hangt op de brug over de Leie, die daar de grens markeert, zo’n dure 360°-bewakingscamera. Dat heeft de bende niet belet om in de vroege ochtend van 8 maart vlak bij die brug de kledingzaak Greenwich by Rosy te overvallen en volledig leeg te halen.

Tiens, is dit geen variant op wat wij hier al lang schrijven? Dat bewakingscamera’s geen oplossing zijn voor de criminaliteit? We hadden het zelf niet mooier kunnen zeggen.

Presentatie van het masterplan voor een netwerk van camera’s op het hele grondgebied van Menen. Eind 2011 gaf de gemeenteraad groen licht voor het plan.