Lezen op zaterdag (3)

Protests in Berlin against surveillanceIn deze (niet per se wekelijkse) rubriek brengen we links naar artikels die ons de laatste tijd zijn opgevallen. Zo bent u meteen weer op de hoogte van de actualiteit rond surveillance en privacy. Suggesties voor deze rubriek zijn welkom via mail.

De Snowden files, episode zoveel
Surveillance nieuws van de week waren de gelekte slides over de manier waarop de NSA gebruikers van het Tor netwerk aanvalt. Interessant onder meer omdat “de keizer van de superbeveiligde internetanonimiteit”, dixit de NSA zelf, door de Verenigde Staten mee gefinancierd wordt. Meer lezen kan in the Guardian: NSA and GCHQ target Tor network that protects anonymity of web users, inclusief gelekte documenten, of in the Washington Post: Secret NSA documents show campaign against Tor encrypted network. Bruce Schneier zorgt voor de meer technische uitleg: How the NSA Attacks Tor/Firefox Users With QUANTUM and FOXACID. Of via The Hacker News: NSA using Browser Cookies to track Tor Users. Lees ook een aantal reacties over de NSA onthullingen op de Tor blog.

Ondertussen in België …
… was er de Kamercommissie Justitie, waar een hoorzitting werd gehouden rond de bescherming van persoonlijke gegevens op het internet. Willem De Beuckelaer (Privacycommissie) pleitte er onder meer voor meer controle en boete. De presentatie van belsec vind je terug op zijn blog. Hij drukte er ook nog eens extra op dat hacker/afperser Rex Mundi de persoonlijke gegevens van een half miljoen klanten van VOO in zijn bezit heeft. VOO is de Waalse tegenhanger van Telenet. Rex Mundi plaatste eerder de gegevens van zesduizend klanten van de Brusselse telecom operator Numericable online.

Ondertussen in Rusland
Terwijl president Poetin beloofde dat de Olympische Winterspelen van 2014 in het teken van ‘vriendschap en openheid’ zouden staan, liet the Guardian in detail zien welke maatregelen de FSB (ex-KGB) neemt om alles en iedereen tijdens de Spelen in de gaten te houden. Behalve 40.000 agenten, 5000 bewakingscamera’s en drones, springt vooral Sorm in het oog. Sorm is zowat de Russische tegenhanger van het Amerikaanse Prism en maakt het mogelijk alle communicatie te monitoren en te filteren.
Bij de bron: Russia to monitor ‘all communications’ at Winter Olympics in Sochi (the Guardian).
Dat dit niet helemaal uitzonderlijk is, kunnen we nalezen in “Security Games: Surveillance and Control at Mega-Events” over het opbod aan surveillance-maatregelen en -uitgaven die mega-event na mega-event steeds groter, sterker en hoger worden.

Ondertussen in China
Dit was nauwelijks of niet in het nieuws: de Chines overheid stelt niet minder dan 2 miljoen ambtenaren te werk die blogs en sociale media doorploegen op zoek naar kritische stemmen. Bij de bron: Two million ‘internet opinion analysts’ employed to monitor China’s vast online population.

Lampedusa
Over het drama in de zee voor Lampedusa zijn ondertussen al 1001 artikels geschreven. Maar lees toch ook 3300 migrants sont morts à Lampedusa depuis 2002 waarin Jean-Marc Manach een aantal hallucinante cijfers op een rijtje zet.

En verder:

Eindigen doen we met een videofragment waarin journalist Glenn Greenwald stevig reageert op de insinuatie van een BBC-interviewster dat hij met zijn onthullingen eigenlijk terroristen helpt.

++++++++++++++++++++++++++

Wij willen datapanik.org verder uitbouwen. Speel je graag met woorden, met beelden of met code? Maak je je net als ons ongerust over de wildgroei aan surveillance, het verdwijnen van onze privacy en de uitholling van onze fundamentele rechten? Misschien kan je wel op een of andere manier meewerken. Aarzel niet langer en stuur een mail naar datapanik@datapanik.org.