Franse wet tegen illegale downloads heeft geen effect

hadopiOnderzoekers hebben aangetoond dat een Franse wet die het illegaal downloaden moet tegengaan, geen ontradend effect heeft. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of Delaware en de Université de Rennes. Zij onderzochten de impact van de zogenaamde Hadopi-wet op piraterij en het gedrag van downloaders. Onder die wet krijgen zogenaamd illegale downloaders een reeks waarschuwingen toegestuurd. Wie volhardt, wordt na de derde verwittiging afgesloten van het internet. Dit geldt niet alleen voor de downloader, maar voor iedereen binnen het gezin. Hadopi wordt door de entertainment-industrie gepromoot als een voorbeeld voor andere landen. Onder meer Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland hebben recent vergelijkbare wetten gestemd. Het model wordt ook naar voor geschoven bij de onderhandelingen over het TPP verdrag.

De onderzoekers keken naar het gedrag van Franse internetgebruikers om te zien welk effect Hadopi heeft op hun surfgedrag. De vraag was meer bepaald of ze nu meer geneigd waren om van legale websites te downloaden of om te betalen voor muziek. Hun conclusie was overduidelijk: “[Hadopi] has not deterred individuals from engaging in digital piracy and that it did not reduce the intensity of illegal activity of those who did engage in piracy.” De studie stelde wel vast dat piraterij gedeeltelijk verschoven is van P2P netwerken naar andere methodes om muziek en films te delen. Voorbeelden daarvan zijn websites voor “direct downloading” en nieuwsgroepen.

Van de 2000 ondervraagde internetgebruikers gaf meer dan een derde (37,6 procent) toe dat ze illegaal downloaden. 22 procent maakt gebruik van P2P netwerken en 30 procent gebruikt “alternatieve kanalen”. Van diegenen die illegaal downloaden, had 16,4 procent een waarschuwing ontvangen van Hadopi, de gelijknamige overheidsdienst die de wet moet uitvoeren.

Gebruikers die zich bewust waren van de Hadopi wet, waren niet minder geneigd om illegaal te downloaden, hoewel sommigen aangaven dat ze dat nu in mindere mate deden. De onderzoekers concludeerden daaruit dat het effect op het delen van muziek “negative but insignificant” was.

De overheidsdienst Hadopi is in Frankrijk erg onpopulair. De regering is recent al gedeeltelijk op haar stappen teruggekeerd door de zwaarste straf – afsluiten van internettoegang – uit de wet te halen. Ook de werkingsmiddelen voor de dienst werden teruggeschroefd. De redenering achter deze beslissing was dat de wet niet werkte, wat nu dus door dit onderzoek ook bewezen wordt.

Lees hier het onderzoeksrapport: Graduated Response Policy and the Behavior of Digital Pirates: Evidence from the French Three-Strike (Hadopi) Law (pdf)

3 REACTIES

  1. Ah en dus blijven we maar illegaal downloaden? Ik ben zelf muzikant en ik noem dat broodroof. Moeten we dan maar ongestraft de vruchten van ons zweet door een ander laten plukken? Don’t think so …

  2. Ik denk dat je het artikel verkeerd begrepen hebt. Het was niet pro of contra illegaal downloaden. Het punt was dat het “three strikes and you’re out” principe van de wet Hadopi niet werkt. Vandaar de shift ook in het Franse beleid van het aanpakken van de individuele gebruiker naar het aanpakken van de websites die het materiaal aanbieden.
    Wat niet wegneemt dat het principe van copyrights zelf ook aan herziening toe is. Niemand is voorstander van het inpikken van “de vruchten van je zweet”. Als muzikant, filmmaker, kunstenaar, … heb je evenzeer het recht om te leven van wat je maakt als om het even welke andere “producent”. Maar moet dit met een verouderd copyright model waar de grote winsten niet door de maker maar door de industrie gemaakt worden? Of kan er niet beter naar een ander verdienmodel gezocht worden?

  3. Dan zijn die Nederlanders toch beter bij de les. “Gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse internetproviders Ziggo en XS4ALL gebruikers niet langer de toegang tot The Pirate Bay hoeven te ontzeggen.” Bron: Laatste Nieuws. Daar hebben ze al langer door dat dit soort blokkades niet werkt.Nog een citaatje: “Mensen blijven ondanks de blokkade auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. De blokkade heeft vooral effect op mensen die toch al weinig downloaden.”
    In België zijn ze zo slim nog niet. Hier leven ze nog in de digitale middeleeuwen.

Reacties zijn gesloten.