Art & Surveillance /// Computergame laat je nu zelf Big Brother spelen

orwell-privacy-invasion-game

Big Brother has arrived – and it’s you! Binnenkort kan je spelenderwijs ervaren wat het betekent om Big Brother te spelen. Met dank aan de game Orwell die later dit jaar zou moeten uitkomen. Daarin moet je na een terreuraanslag in de digitale levens van burgers gaan grasduinen. Een jammer genoeg al te herkenbaar en actueel scenario dat vragen wil stellen bij de huidige veiligheidswaan.

In de game word je aangeworven door The Nation om deel te nemen aan een geheim nieuw veiligheidsprogramma met de naam Orwell. Tijdens het spel krijg je steeds meer toegang tot de persoonlijke gegevens van andere burgers: hun profielen op datingsites, zoekgeschiedenis, berichten op sociale media en blogposts die mogelijk aanwijzingen over de aanslagplegers bevatten. Je kan ook chatberichten onderscheppen, persoonlijke e-mails lezen, computers hacken, medische dossiers inkijken, … Als speler kies je wat je wel of niet doorgeeft aan de veiligheidsdiensten. Die keuzes hebben uiteraard gevolgen voor de betrokkenen, maar ook voor de manier waarop het spel zich ontwikkelt.

Met de game wil de Duitse spelontwikkelaar Osmotic Studios naar eigen zeggen vragen stellen over de balans tussen veiligheid en privacy, over wat het betekent om onze privacy in te leveren en over de impact van de sporen die we online kwistig rondstrooien. In de woorden van Osmotic Studios: “Zijn deze mensen wel echt terroristen? Wat doe je met informatie die niet eens hun geliefden weten? Wat is de werkelijke prijs van de veiligheid?”