Regering investeert 13,5 miljoen extra in technische snufjes en agenten voor NMBS

De federale regering wil de veiligheidsmaatregelen in Belgische treinstations opschroeven. Grote stations worden uitgerust met scanners en andere technische snufjes en er komen extra agenten. Daarvoor investeert de regering in 2017 extra 13,5 miljoen euro boven op de algemene veiligheidsenveloppe van 400 miljoen euro. 6 miljoen gaat naar de aanwerving van honderd extra Securail-agenten, de rest (7,5 miljoen) gaat naar een uitbreiding van de veiligheidsinfrastructuur.

In de internationale stations Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid en Luik-Guillemins komen veiligheidspoorten met x-rays en metaaldetectoren. Het gaat om mobiele poorten die makkelijk kunnen worden verplaatst. Alleen passagiers van internationale treinen zullen worden gecontroleerd. Tenzij u naar de luchthaven van Zaventem gaat, want daar wordt wel iedereen gecontroleerd. Onder de luchthaven blijft de huidige veiligheidsprocedure van kracht: eerst passeert u langs een veiligheidscontrole, daarna gaat u via de vaste poortjes naar boven. Die poortjes controleren ook of u de Diabolo-toeslag hebt betaald.

In heel België zullen treinreizigers ook vaker worden gefilmd. Op dit moment beschikt de NMBS over 9.000 veiligheidscamera’s, waarvan 4.000 in de stations. Volgend jaar worden er daarvan 1.550 gemoderniseerd. Daarnaast komen er 750 camera’s bij in Antwerpen, Brussel en Luik. De jongste treinen van de NMBS, de Desiro’s, rijden trouwens al rond met camerabewaking. De NMBS heeft ook een studie besteld naar het nut van camera’s met gezichtsherkenning. Daarmee zou ze in de voetsporen treden van Brussels Airport. Daar wordt gezichtsherkenning al toegepast op EU-burgers die van buiten de Schengenzone op de luchthaven aankomen.

De veiligheidsmaatregelen komen boven op de PNR-wet die op 22 december werd goedgekeurd door het parlement. Die verplicht internationale treinmaatschappijen gegevens van hun passagiers (PNR) bij te houden.

De Belgische regering gaat daarmee in tegen de kritiek van de Europese treinmaatschappijen, zoals Deutsche Bahn en Thalys. Hun koepelvereniging (CER) stuurde in oktober een brief naar premier Charles Michel (MR) met de waarschuwing dat extra veiligheidsmaatregelen het Europese treinverkeer zouden kapotmaken. De trein moet flexibel en toegankelijk blijven, besloot de CER. — bron: De Morgen en l’Echo