Cameraschild met gezichtsherkenning is onwettelijk

Kristof Clerix onthulde in Knack dat de federale politie haar ANPR-camera’s graag wil uitrusten met gezichtsherkenning. Toen de journalist de Privacycommissie hiermee confronteerde, viel die volledig uit de lucht. Een dag later heeft Willem Debeuckelaere zich blijkbaar al iets beter geïnformeerd:

“Zo’n algemeen cameraschild met gezichtsherkenning is simpelweg onwettelijk op dit ogenblik.” Dat er in Zaventem controles worden uitgevoerd, is toe te staan, vindt hij. “Daar gaat het om een heel specifieke plaats met een heel specifieke dreiging. Maar om op zo’n grote schaal aan gezichtsherkenning te gaan doen, is een heel ander paar mouwen. Dit kan wat mij betreft enkel bij een concreet gerechtelijk onderzoek, waar Justitie het laatste woord heeft en niet een minister of de burgemeester.”
Voor Debeuckelaere moet er snel een parlementair debat gevoerd worden. “Als er in het lastenboek staat dat die camera’s gezichten moeten herkennen, dan wordt dat ook vroeg of laat in gebruik genomen. Wat technisch mogelijk is, wordt ook gebruikt. Daar moeten we onszelf niets in wijsmaken. Daarom is het belangrijk om niet te experimenteren, maar klare en duidelijke afspraken te maken. Of te verbieden wat moet.”

 — bron: De Morgen