Spionagesoftware Palantir krijgt voet aan de grond in Europa

‘Amerika’s meest geheimzinnige start-up’ Palantir Technologies heeft de voorbije jaren zijn inkomsten in Europa verdrievoudigd. Het bedrijf zou van plan zijn hier nog verder uit te breiden. De start-up van 20 miljard dollar heeft al langer voet aan de grond in de VS, met een reeks lucratieve overheidscontracten. Palantir Technologies is een ‘data mining’ bedrijf dat het gat in de spionagemarkt vult. Het werkt samen met onder meer de NSA, CIA en FBI, en wordt ook door pakweg de stad New York gebruikt om misdaad en overlast te bestrijden. Wanneer een overheid of bedrijf toegang tot Palantir koopt, kan het de data analytics software gebruiken om informatie uit een hele reeks bronnen in een enkele tool te gieten en naar patronen te gaan zoeken.

Palantir werd in 2004 opgericht met Amerikaanse overheidscontracten en financiële steun van de CIA en probeert sindsdien ook meer voet aan de grond te krijgen in de private sector. Onder meer AXA, BP, Credit Suisse en Deutsche Bank behoren ondertussen tot zijn klanten. In de voorbije maand maakte het bedrijf onder meer deals met de Duitse farma-gigant Merck en de Franse vliegtuigbouwer Airbus. Het is in Europa onder meer aan de slag voor de overheid van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Vrees voor privacy

Het bedrijf ligt al even onder vuur voor inbreuken op privacy, omdat zijn data mining software verregaande vormen van surveillance toelaat. Het helpt ook niet dat dit bedrijf opgericht werd door Alex Karp en, vooral, Peter Thiel, die ondertussen meer bekendheid heeft als conservatieve kiesman en adviseur van Donald Trump dan als de investeerder achter, onder meer, Facebook en PayPal. Privacy-organisaties zien de samenwerking met de huidige Amerikaanse overheid dan ook met lede ogen aan. Zij vrezen dat Palantirs technologie in handen van een Trump-regering wel eens Big Brother-proporties zou kunnen aannemen. Een van de belangrijke uitlopers is bijvoorbeeld Trumps vroege belofte om een ‘moslimlijst’ aan te leggen, een register van moslims en migranten, dat zou moeten nagaan of zij staatsgevaarlijk zijn. Volgens Fortune is dat niet eens zo ver af. Palantir zou al samenwerken met de Amerikaanse douane om een systeem op poten te zetten dat burgers volgt en bekijkt of ze een risico vormen. Het Analytical Framework for Intelligence zou gegevens uit een hele reeks databases halen om individuele profielen te creëren met persoonlijke details, reisgeschiedenis en sociale contacten. — bron: datanews

Meer lezen: