De Standaard sprak met Mikko Hyponnen

De Standaard sprak met Mikko Hyponnen van cybersecuritybedrijf F-Secure. Een paar quotes.

Over Google, Amazon en co

“Die grote spelers breken de wet niet – ze buigen hem zover ze kunnen. Ondertussen verzamelen ze zoveel mogelijk informatie over ons zonder de lijn te overschrijden waarop wij boos worden en hun service niet meer gebruiken.” Google is de uitzondering, zij zetten de lijnen uit zover ze willen. “Ik heb het geprobeerd hun diensten te omzeilen. Maar ze zitten overal. Het is niet alleen de zoekmachine of gmail, daar bestaan alternatieven voor, maar elke website draait op Google-analytics, Google-trackers, Google-ads. Een vriend stuurt je een link naar een grappige video op Youtube: eigendom van Google. Er is geen leven meer zonder.” Toch blijft Hypponen het een van onze beste bedrijven vinden. Vanwege de technologie die ze opgebouwd hebben, de initiatieven om de wereld open te breken, hun menselijke kapitaal, hun verzamelde brainpower. ‘We hebben Google nodig.’

Het is hun businessmodel dat problematisch is. Google is in staat om iedereen op de planeet te profilen en die gegevens verkoopt het door aan adverteerders. Onze privacy ligt te grabbel. Pogingen om meer controle uit te oefenen, of regels op te leggen zoals de Europese Commissie doet, worden door Silicon Valley afgedaan als inperking van de vrijheid. De vrijheid van de gebruiker, van u en mij? Of hun vrijheid om de onze te beknotten? “Politici worden geïntimideerd: gooi toch maar niet het kind met het badwater weg”, zegt Hypponen. “Maar we mogen ongerust zijn: Facebook, Google, Amazon, Apple en IBM controleren onze data. En het zijn diezelfde grote vijf die de volgende revolutie voorbereiden, die van de artificiële intelligentie (AI). Allemaal willen ze de eerste zijn. Maar in een race snijd je bochten af. Tijd om na te denken over veiligheid is er niet.”

Over ‘smart’

“Alles automatiseren we, nu ook denkprocessen. Artificial smartness. En die is niet per se intelligenter. Smart betekent ook makkelijker te manipuleren, kijk naar mobiele telefoons en computergestuurde wagens die in een oogwenk te hacken zijn. Ik noem het de Wet van Hypponen: als het smart is, is het kwetsbaar.”

Over politieke hypertargeting

“Na profilering – gebaseerd op hun likes – krijgen socialemediagebruikers op maat gemaakte ads . Vroeger verschenen kandidaten in de krant of op tv en kreeg elke kiezer dezelfde boodschap te zien. Via sociale media bezorgen ze jou, en jou alleen, gepersonaliseerde propaganda, terwijl je in de waan verkeert dat iedereen hetzelfde te zien krijgt. Verkiezingscampagnes op sociale media moeten verboden worden.”

Lees het volledige interview: ‘Een keer of twee per jaar redden we de planeet’ (De Standaard Magazine, 13 mei 2017 – abo only)