Drie Europese spionagebedrijven ontmaskerd

De Correspondent zet drie recente onderzoeken op een rijtje, waarbij journalisten Europese spionagebedrijven ontmaskeren. Alle drie blijken ze spionagesoftware en -apparatuur te leveren aan Egypte en Saoedi-Arabië, die voor repressie kan worden gebruikt. Het gaat over een Deens dochterbedrijf van de Engelse wapengigant BAE Systems die spionageapparatuur leverde aan Saoedi-Arabië waarmee al het internetverkeer in de gaten kan gehouden worden. Het tweede verhaal gaat over het Franse bedrijf Amesys dat via schimmige dochterondernemingen zaken doet met Egypte. Nummer drie zet de spotlights nog eens op het Italiaans bedrijf Area, waarvan een exportvergunning voor levering van spionagesoftware aan Egypte is ingetrokken. De twee laatste bedrijven kwamen eerder ook al in opspraak.

Wat volgens Dimitri Tokmetzis opvalt aan deze verhalen:

  • Ten eerste zijn de verhalen een bevestiging dat de huidige Europese regelgeving deze bedrijven er niet van weerhoudt spionagesoftware te leveren aan repressieve regimes.
  • Ten tweede is het aan noest spitwerk van de journalisten te danken dat deze zaken aan het licht zijn gekomen. Uit de verhalen blijkt dat de autoriteiten er alles aan doen om deze export stil te houden, of de bedrijven zelfs ondersteunt.
  • Ten derde lopen tegen twee van de drie bedrijven al jaren gerechtelijke procedures. De beschuldigingen tegen deze bedrijven zijn zwaar – ze worden er onder andere van verdacht medeplichtig te zijn aan het mogelijk maken van marteling en andere mensenrechtenschendingen. Waarom duurt dit zo lang? Waarom kunnen deze bedrijven toch nog hun waren exporteren?

Drie belangrijke artikelen dus, die hopelijk de Europese discussie over de beperking van dit soort exporten weer voeden. — bron: De Correspondent

Security for sale

Met Security for Sale heeft De Correspondent – samen met meer dan 20 Europese journalisten – eerder al verschillende artikels gepubliceerd over de manier waarop Europese bedrijven surveillancetechnologie exporteren naar probleemlanden.

Lees hier meer