Reclameborden bespieden shoppers

Multinational JCDecaux heeft in Belgische winkelcentra reclameborden geplaatst met een camera. Zo probeert het bedrijf interessante info voor adverteerders te verzamelen, maar volgens privacyexperts is het onwettig.

[Update: JCDecaux is ondertussen begonnen met het verwijderen van de camera’s, officieel “omdat het resultaat van de metingen te wensen overliet”.]

In shoppingcentra verspreid over het land staan digitale reclameborden met een ingebouwd cameraatje dat het passerende publiek in de gaten houdt. Ze zijn er gezet door Dooh-tv, een Belgisch bedrijfje dat meer dan 20 shoppingcentra van reclameborden heeft voorzien en sinds september vorig jaar eigendom is van JCDecaux. De camera’s zouden geen beelden bijhouden, maar bewegingen tellen. Zo meten ze hoeveel personen naar de advertentie kijken, maar op basis van gelaatsuitdrukkingen zou er nog meer informatie geregistreerd worden. Zo kan de software afleiden of u een man of een vrouw bent en hoe oud u ongeveer bent. Volgens sommige bronnen wordt zelfs geregistreerd hoé u op de reclame reageert – met gefronste wenkbrauwen of met een open, geïnteresseerde blik.

Volgens marketingspecialisten is dat soort informatie de heilige graal voor adverteerders, die de camera’s liever “visuele sensoren” noemen. Een mooi staaltje newspeak dat privacyexperts allerminst kan overtuigen. VUB-onderzoeker Privacyrecht Ronny Saelens maakt duidelijk dat dt duidelijk dat duidelijk niét onder toepassingen van de wet op bewakingscamera’s valt. Ook de Privacycommissie meent dat de praktijk in strijd is met de wet en gaat contact opnemen met JCDecaux.“Niemand kan ons vertellen waar het precies voor dient of hoe die beelden worden geanonimiseerd. Blijkbaar ben je dus herkenbaar”, zei voorzitter Willem Debeuckelaere in De Ochtend op Radio 1. “Het rammelt langs alle kanten met de privacywetgeving.” Ook staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) is tegen de reclameborden. “Big Brother komt akelig dichtbij, (dit) kan absoluut niet voor mij.” De staatssecretaris vraagt een onderzoek door de Privacycommissie. — bron: Het Laatste Nieuws

Heel recent was er ook in Nederland grote beroering omdat honderden reclameborden in treinstations zijn uitgerust met een verborgen camera.