Slimme deurbel van Google filmt ook voorbijgangers

Sinds deze week kunt u Nest Hello ook in België bestellen. De slimme deurbel van Google roept echter heel wat zorgen om de privacy op. Argeloze bezoekers, passanten en de overburen kunnen zonder dat ze het door hebben worden gefilmd. En de beelden kunnen ook nog eens worden opgeslagen. Zo zorgt Google met Nest Hello weer een beetje meer voor Privacy Goodbye.

Eerst even het promopraatje. Nest Hello toont u niet alleen wie er voor de deur staat, de deurbel weet het dankzij gezichtsherkenning zelf al. Voor 279 euro krijgt u immers niet zomaar een drukknop met camera. Nest Hello beschikt over een high-de­fi­niti­on camera met night vision die een beeld van 160 graden kan vastleggen. Ze is bovendien uitgerust met machine learning software die volgens Google perfect zelf het verschil kan maken tussen passanten, een pakjesbezorger, mensen die een bezoek komen brengen en inbrekers. Voor vier euro extra per maand vertelt de deurbel zelfs wie er precies voor de deur staat. Dankzij gezichtsherkenningstechnologie kan Nest Hello u laten weten of het vrienden, dan wel uw schoonouders zijn die voor de deur staan.

Waar het promopraatje met geen woord over rept, zijn de gevaren voor onze privacy die de slimme deurbel oproept.

Weliswaar voorzien zowel de GDPR als de nieuwe Belgische camerawet een uitzondering op strenge privacyregels als het gaat over filmen “voor persoonlijk gebruik”. Maar in 2014 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat die uitzondering niet geldt zodra je een deel van de openbare weg filmt. Wie met een Nest Hello thuis de openbare weg filmt, moet aangifte doen bij de politie en duidelijk maken aan de omgeving dat je beelden registreert. Volgens advocaat Freekje De Vildt in De Morgen moet je zelfs een register bijhouden waarbij je ook duidelijk maakt welke gegevens je bewaart en met welk doel je dat doet.

Bovendien staat de deurbel continu aan – ook als hij niet wordt ingedrukt – en belanden de geregistreerde beelden op de externe servers van Google, waarvan Nest bedrijfsonderdeel is. Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, bij BN De Stem: ,,Wat mij het meeste zorgen baart, is dat deze zogenaamde ‘deurbel’ – een erg eufemistisch label – een van de vele manieren is waarmee Google informatie verzamelt. Data waar de gebruiker zelf niets over heeft te zeggen en die het bedrijf gebruikt om nog betere voorspelmodellen te maken en zo te gelde te maken. In feite zou Google jóu moeten betalen om die camera op te hangen, maar het is juist andersom: je moet een abonnement nemen.”

Retailexpert Jorg Snoeck wijst er in De Morgen ook op dat Google zulke producten niet maakt om op korte termijn winst te maken, maar om u voor lange tijd aan hen te binden. “De klant is het product van een enorme ratrace. Google, Facebook, Alibaba en Amazon hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Ze willen zo snel mogelijk, via allerlei producten en diensten, ons huis binnendringen om poortwachter te kunnen spelen in wat wij allemaal online en offline zullen kopen.”

Bron: De Morgen | BN De Stem