Bewakingscamera’s in Gent

Weet wat er je (letterlijk) boven het hoofd hangt!
Hieronder vind je informatie over camerabewaking en een overzicht van cameralocaties in Gent. Voor de meest recente informatie scroll je naar beneden. Het overzicht is wellicht onvolledig, dus alle aanvullingen zijn welkom.
Ben je op zoek naar een andere gemeente in Vlaanderen of Brussel, dan je hier terecht.

Begin 2010 – Naar verluidt staan een 360-tal bewakingscamera’s verspreid over het grondgebied van de stad Gent (cijfer begin 2010). Dit gaat enkel over de niet-particuliere camera’s. Het gaat onder meer om diverse camera’s in de Veldstraat, 20 camera’s in station Gent-Dampoort, verschillende camera’s in en rond station Gent Sint-Pieters, een bewakingscamera’s aan de achtergevel van de firma Milliken in de Zondernaamstraat (sedert 1995! en daarmee één van de eerste in België), een camera aan het secretariaat van het Vlaams Belang in de Charles de Kerckhovelaan. Daarnaast ook 21 tijdelijke camera’s tijdens de Gentse Feesten. Volgens de plannen wordt het Rabotpark het eerste grote park in Gent waar bewakingscamera’s zullen hangen.

April 2011 – 5 camera’s aan de Cataloniëstraat / Emile Braunplein, beheerd door De Lijn. Lees hier de vraag van raadslid Sami Souguir (Open VLD) en het antwoord van burgemeester Termont. Opmerkelijk is vooral dat De Lijn fout en naast de kwestie antwoordt dat de camera’s niet onder de Camerawet zouden vallen. Euh?

06/07/2012 – Opmerkelijk. Stad Gent heeft twee mobiele camera’s aangekocht om sluikstorters op heterdaad te betrappen. De camera’s worden ingezet in zeven Gentse wijken: Brugse Poort-Rooigem, Dampoort, Rabot-Blaisantvest, Sluizeken-Tolhuis-Ham, Nieuw-Gent-UZ, Ledeberg en Muide-Meulestede.

Het gaat om een proefproject. In een latere fase kunnen de camera’s ook ingezet worden bij andere overlastfenomenen zoals lawaaihinder, eigendomsdelicten en buurtoverlast. (bron: Het Nieuwsblad)

11/09/2012 – Gent introduceert slimme camera’s in het voetgangersgebied. Ze worden onder meer uitgerust met met automatische nummerplaatherkenning. Meer lezen: Slimme camera’s verzekeren autoluw voetgangersgebied en Slimme camera’s geplaatst aan Gents voetgangersgebied en Slimme camera’s nog maanden werkloos.

16/04/2014 – Stad Gent heeft in de verschillende parkings en gebouwen 423 bewakingscamera’s hangen. Niet in dat cijfer inbegrepen, zijn de camera’s die in de openbare ruimte hangen, zoals de camera’s om het voetgangersgebied te monitoren of aan de toeritdosering in de Kortrijksepoortstraat.
In de parkeergarages: Parking Vrijdagmarkt (55 camera’s), Parking Sint-Michiels (59 camera’s), Parking Reep (48 camera’s), Parking Sint-Pietersplein (89 camera’s), Parking Ramen (48 camera’s), Parking Savaanstraat (53 camera’s), Parking Tolhuis (8 camera’s). Plus 8 bewakingscamera’s aan een park-and-ride-zone geëxploiteerd door het Parkeerbedrijf in Oostakker, maar die zouden in de loop van de komende weken/maanden worden verwijderd. Er hangen ook camera’s in de fietsenparking aan de Pakhuisstraat en in de fietsenparking aan het Emile Braunplein.
In de stadsgebouwen: Sint Pietersabdij (12 camera’s), SISAL (1), Stadhuis (1), Dienstencentrum Mariakerke (1), AC Portus (3), MSOC (2), werkplaats Proeftuinstraat (10), brandweerkazerne (5), “Huis van Het kind” (1), Depot Gentbruggeaard (6), Dienst Service en Logistiek (5).
OPMERKELIJK. Op sommige plaatsen in Gent waar camera’s niet toegestaan zijn, hangen dummy-camera’s.
(bron: Nieuwsblad)

31/10/2015 – Gent heeft haar eerste bewakingscamera’s in de openbare ruimte. Zowel in de Overpoortstraat als in de prostitutiebuurt aan de Zuid hangen telkens vier observatiecamera’s. (bron: Het Laatste Nieuws)

24/12/2015 – Grote schoonmaak in Gentse voetgangerszone: 60 camera’s en GAS-boetes

13/01/2016 – Tegen de invoering van het circulatieplan in april 2017 moeten er in meer dan twintig straten in het centrum van Gent slimme ANPR-camera’s hangen. Dat zestigtal slimme camera’s komt aan de rand van het nieuwe voetgangersgebied, om te controleren of er geen auto’s in rijden en die te beboeten. In het nieuwe circulatieplan worden de locaties aangegeven voor de meeste camera’s, telkens in duo – één camera in de ene rijrichting, één in de andere. De camera’s zullen (voorlopig?) niets anders doen dan de nummerplaten van auto’s scannen en controleren of ze in de voetgangerszone mogen of niet.

07/03/2016 – Sinds een week wordt de voetgangerszone van Gent gecontroleerd door twee slimme camera’s. Andere volgen zo snel mogelijk. De camera’s moeten een einde maken aan de auto’s en bestelwagens die zonder vergunning door de voetgangerszone rijden en waren al sinds 2010 aangekondigd. De camera’s hangen in de Jan Breydelstraat en aan de Sint-Michielshelling.

24/11/2017 – De Winterfeesten krijgen meer camerabewaking.

29/11/2017 – Vanaf 2018 zal de zone die door camera’s in de gaten wordt gehouden tijdens de Gentse Feesten groter zijn. Ook Oudburg en Kraanlei worden onder camerabewaking geplaatst. “Dan zal Gent tijdens de Feestenperiode onder camerabewaking staan van de Kraanlei tot de Oude Beestenmarkt en van het Baudelopark tot aan de Kouter.

15/05/2018 – Met de verkiezingen in zicht maakt Open Vld een bocht van 180 graden. Nadat de partij zich jarenlang verzette tegen camera’s op het openbaar domein, vraagt ze er nu zelf om. Ze willen het netwerk van slimme camera’s (die nummerplaten lezen aan de knips en in het voetgangersgebied) ook laten gebruiken in de strijd tegen de misdaad. Bovendien willen ze dat cameranetwerk uitbreiden naar de stadsring. Daarnaast willen ze een plug&play-systeem voor gewone camera’s in de hele stad, waarbij camera’s gewoon kunnen gehangen en aangesloten worden op momenten dat het nodig is, bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten of een betoging.