Klik hier voor de meest recente editie
blog | wiki |e-mail

2016

banner03

Freedom Not Fear is het ideale weekend om privacy-activisten, burgerrechtenorganisaties en kritische individuen uit heel Europa te ontmoeten en te netwerken of gewoon een praatje te slaan met gelijkgezinden die een even gezonde afkeer hebben van de controlewaan en alles wat met surveillance te maken heeft. Wie één van de vorige edities bijgewoond heeft, weet dat deze dagen altijd inspirerend en stimulerend zijn. Freedom Not Fear 2016 gaat door van 14 tot 17 oktober.

2015

freedom-not-fear-fnf2015

Een greep uit het programma:

 • Op vrijdag keynote van Wojciech Wiewiórowski, adjunct van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS).
 • Op zaterdag workshops rond onder meer dataretentie, de Europese privacyregelgeving, netneutraliteit, … Er wordt afgesloten met een cryptoparty.
 • Op zondag workshops rond PNR, copyright reform, …
 • Het volledige programma vind je hier.

Een terugblik:

2014

FNF2014

Freedom Not Fear van 26 tot 29 september 2014 @ Mundo-B Brussel.
Lees hier meer.

Een selectie uit het aanbod:

 • Keynote op vrijdag (19u) met Simon Davies, gevolgd door een debat met Paul Nemitz.
 • Workshops op zaterdag: TTIP met Glyn Moody & Access, een FAQ over het Right to be Forgotten door de KULeuven, What we can do to fight surveillance – Electronic Frontier Foundation, De uitdagingen rond netneutraliteit
 • Workshops op zondag: Europese regelgeving rond dataretentie en PNR – Ralf Bendrath, Alexander Sander, EDRi over de Europese instellingen en hoe je als burger mee invloed kan uitoefenen, Keysigning session, Screening van “The Internet’s Own Boy” een film over activist Aaron Swartz
 • Een volledig overzicht van de workshops en activiteiten 2014 vind je hier.

fnf2014-posterapero

2013

FNF2013

Freedom Not Fear Brussel 2013
van 27 tot 30 september 2013
in: Mundo B, Edimburgstraat 26 (kaart)

Freedom Not Fear is hét netwerk- en ontmoetingsweekend voor privacy-activisten en voor organisaties en individuen uit heel Europa die een gezonde afkeer hebben van de controlewaan en alles wat met surveillance te maken heeft.
Wil je meer weten? Of wil je op een of andere manier meewerken? Contacteer ons via info(at)freedom-not-fear.eu.
Wil je een financieel steentje bijdragen? Crowdfunding via betterplace.org!
Info vind je via de blog of via de wiki.

 • Interview met Miek Wijnberg (Vrijbit) voor Radio Centraal

Een greep uit het programma:

 • Vrijdagavond Keynote van Caspar Bowden: “What have we learned since Snowden and what does it mean for Data Protection?”
 • Zaterdagnamiddag NSA-walk: kom mee de spionnen beloeren in hun natuurlijke biotoop
 • Workshops op zaterdag: Avenues and roadblocks for Europeans to counter U.S. surveillance scandals, Restrict export of surveillance tech – State of play and options, E-Health: One of the key projects to obtain a total surveillance society
 • Workshops op zondag: Drones & Surveillance, Net neutrality – finally a legislative proposal for the EU… hang on…WTF?!, RFID and Internet of Things, nakedcitizens.eu – next steps for the eu data protection campaign, cctv in public space – researchers about the results of a research in Belgian cities
 • Meer details hier.

2012

“Defending fundamental rights in our networked world”
van 14 tot 17 september 2012 in
in Mundo B, Edimburgstraat 26, Brussel
Check de wiki voor een gedetailleerd programma, alle praktische afspraken, enz.
Bekijk de FNF blog voor alle internationale informatie. Je vindt er ook “our demands” netjes opgelijst.

Mailing list international AK Vorrat mailing list (add [FNF])
Twitter #fnf12

Een kleine greep uit het programma voor 2012:

 • Zaterdag: manifestatie, cameraspotting, workshops over onder meer biometrie en gezichtsherkenning, het recht op anonimiteit of de Europese wetgeving rond gegevensbescherming en een bijeenkomst van de No CCTV Working Group
 • Zondag: workshops rond onder meer netneutraliteit en surveillance bij mega events, een praktische workshop hoe je een rfid zapper kan maken, rondetafelgesprek over camerabewaking en wetgeving in België.
 • Meer details, exacte uurregeling of last minute aanpassingen en toevoegingen? Check the schedule of vraag het ons.

Artikel

2011

In 2011 vond de Europese manifestatie Freedom Not Fear voor de eerste keer plaats in Brussel. Onder die noemer verzamelden van 17 tot 19 september organisaties, ngo’s en activisten uit verschillende Europese landen zich om te protesteren tegen de controlewaan.

Freedom Not Fear is van oorsprong een Duits initiatief. Het ontstond in 2007, toen een aantal activisten en bezorgde burgers duidelijk wilden maken dat ze meer dan genoeg hadden van de toenemende controle en surveillance. Ze besloten tegen de controlewaan in te gaan en jaarlijks een internationale Freedom Not Fear te organiseren en kozen (symbolisch) voor de periode rond 9/11. Sedertdien zijn er, vooral in Duitsland, verschillende grote manifestaties geweest, maar ook een heleboel kleinschaliger acties en activiteiten in andere Europese landen.

In 2011 ontstond de idee om in Brussel een Europese Freedom Not Fear te organiseren. Veel beslissingen rond controle- en surveillancemaatregelen worden immers vanuit Europa beslist, ondersteund of gestuurd. Denk maar aan de dataretentierichtlijn, de Passenger Name Records, een instelling als Frontex, de plannen rond Indect, maar ook de ganse discussie rond netneutraliteit. Het was dus een logische volgende stap om met Freedom Not Fear naar het hart van Europa af te zakken.

Freedom Not Fear 2011 in Brussel was meteen een driedaagse, met een protestdag, een netwerkdag en een lobbydag. Het perscommuniquévoor de manifestatie van 2011 vind je hier (en de video teaser hier op youtube), een verslag van de driedaagse kan je hier en hier lezen.

Wil je meer weten of (beter nog) meewerken aan een volgende Freedom Not Fear in Brussel, neem dan een kijkje op de wiki, meld je aan voor de mailinglist of geef ons een seintje.