Geen veiligheidstheater in de strikte zin. Wel theatervoorstellingen waar de thema’s privacy, surveillance en aanverwanten een hoofdrol spelen.

////////////////////////////////

De Warme Winkel & Wunderbaum: PRIVACY
Twee eigenzinnige acteurscollectieven slaan de handen ineen voor een voorstelling over privacy. Wat is in deze tijden van sharing en liking een begrip als privé nog waard? Hoeveel laat je als acteur van jezelf zien? Acteurs Wine Dierickx (Wunderbaum) en Ward Weemhoff (De Warme Winkel) – ook in het echte leven een koppel – gaan op zoek naar de grens tussen publiek en privé. Ze laten zich inspireren door bekende performances uit de beeldende kunst, waarin kunstenaars hun eigen leven en sores gebruiken om de grenzen te verkennen tussen wat publiek en wat privé is. Ook Wine en Ward geven zich helemaal bloot in dit onderzoek naar privacy en echtheid in het theater.
PRIVACY
Wunderbaum & De Warme Winkel
Concept, tekst en spel: Ward Weemhoff & Wine Dierickx

2016

////////////////////////////////

NO USE FOR BINOCULARS
Nooit eerder in de geschiedenis werd op zo’n grote schaal informatie over ons verzameld en opgeslagen als vandaag. In de voorbije twee jaar ontstond 90% van alle opgeslagen personengegevens in de wereld. We evolueren naar een samenleving waar alles open en bloot op tafel ligt, bulkend van informatie maar beroofd van mysterie en poëzie.
In No use for binoculars gaan de jonge theatermakers Renée Goethijn en Dries Gijsels op zoek naar de waarde van het verborgene in dit tijdperk van transparantie. Hun universum wordt bevolkt door voyeurs en exhibitionisten, door sharers en followers. Het duo neemt je mee op een verontrustende trip doorheen een wereld van lange regenjassen, verborgen camera’s en gordijnen. Langzaam vervagen de grenzen tussen wie kijkt en bekeken wordt, tussen wat echt is en wat schijn.
NO USE FOR BINOCULARS
Concept & regie Dries Gijsels, Renée Goethijn
Met Nona Buhrs, Tomas Pevenage, Femke Stallaert
Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek ism Kultuurfaktorij Monty en C-mine cultuurcentrum/Werkplaats

////////////////////////////////

SELL ME YOUR SECRETS – een stoomcursus privacy
Heb jij iets te verbergen? Niet? Dan vind je het ook vast niet erg dat al jouw gegevens openbaar zijn. Of toch wel? Over die vragen en nog veel andere gaat Sell Me Your Secret van Maas theater en dans. Je maakt kennis met een professor die onderzoek doet naar privacy. Waar hij het liefst alles verborgen houdt, is de collega die hem assisteert er juist voor om alles vrij te geven. Ze liggen met elkaar in de clinch en de acteurs proberen te ontdekken hoe het publiek erover denkt. Dat gebeurt in verschillende spelrondes waarin de mensen in de zaal vragen moeten beantwoorden of opdrachten moeten doen. Die interactie met het publiek maakt elke voorstelling steeds anders … [lees verder]
SELL ME YOUR SECRET
Maas Theater en Dans, Rotterdam
11/10 – 15/12/2016

////////////////////////////////

Edward Snowden in toneelstuk met Daniel Radcliffe
Klokkenluider Edward Snowden heeft zijn debuut gemaakt in een toneelstuk met Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe. Snowden, die in ballingschap in Moskou leeft, was uiteraard niet live aanwezig op de scène in New York. Via een vooraf opgenomen videoboodschap brengt hij een korte dialoog met Radcliffe, waarin ze citaten uit het Shakespeare-stuk The Tempest vermengen met gedachten over privacy in digitale tijden.
Het stuk Privacy ging in 2014 al in Londen in première en baseert zich voor een groot deel op Snowdens onthullingen over de spionageactiviteiten door de NSA. Het werd herwerkt voor de Amerikaanse theaters en de virtuele gastrol van Snowden werd in 2016 toegevoegd.
PRIVACY
Written by James Graham
Directed by Josie Rourke
The Public Theater, New York
2/7 – 14/8/2016