Jérôme Scemla: Citizen Cam

Citizen Cam is het filmdebuut van Jérôme Scemla. In 1996 lanceert de politie van Reykjavik een tv-station dat 24 uur op 24 beelden uitzendt van meer dan 200 bewakingscamera’s. De uitzendingen van HumaniTV halen de hoogste kijkcijfers. Tegelijkertijd halen ze het allerlaagste niveau wat betreft bekommernissen om privacy en andere rechten van het individu. Ethische vragen zijn het allerlaatste waar HumaniTV zich om bekommert.

Een citaat:

“Chaque citoyen devient devant son poste un policier en puissance. Le pire c’est que le comportement des gens change. Ils se savent observés donc ils modifient et régulent progressivement, inconsciemment, leur comportement. Ils veulent tous paraitre aussi insoupçonnable que possible. Le résultat, c’est que tout le monde veut être dans la norme. Ici, les gens se transforment en machines, en robots. Nous, au contraire nous croyons que ce qui caractérise l’être humain c’est sa faculté d’être subversif”.

Een geniale film die bij de eerste uitzendingen nog als satire gecatalogeerd stond, maar een paar jaar later al ingehaald werd door de realiteit.

Citizen Cam
mockumentary, 1999, 26 min.
regisseur: Jérôme Scemla
productie: Kalamazoo International / VOSTF (Frankrijk/Ijsland)

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.