Gegevens vliegtuigpassagiers 15 jaar opgeslagen

Vanaf 1 augustus mag de Amerikaanse nationale veiligheidsdienst de gegevens van Europese vliegtuigpassagiers gedurende 15 jaar bewaren. Dat zijn de VS met de Europese Unie in een nieuw akkoord overeengekomen. Het gaat om een lijst met 19 persoonsgegevens, waaronder creditcardnummers, bagagegegevens, geboortedatum en adres. Die gegevens worden eerst zeven jaar in een actieve databank bijgehouden en daarna acht jaar in een ondersteunende databank.

Onlangs kondigde ook de bevoegde eurocommissaris Franco Frattini aan dat de lidstaten van de Europese Unie eveneens passagiersgegevens zouden gaan opslaan en uitwisselen. “Alle lidstaten zouden moeten beschikken over een systeem om gegevens van passagiers van luchtvaartmaatschappijen bij te houden en uit te wisselen”, zo pleitte Frattini. 

Eerder zijn de EU en de VS ook al overeengekomen dat Amerika bankgegevens van particulieren in de EU mag inkijken als het land reden heeft te denken dat diegene betrokken is bij terroristische activiteiten.

Lees de volledige overeenkomst over verwerking en overdracht van passagiersgegevens hier in pdf.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.