De meest bespioneerde straat van Europa

Het is nu officieel: volgens Schnews is Holloway Road de meest bespioneerde straat in het meest bespioneerde land van Europa. De straat in Noord-London is twee mijl lang en telt 102 bewakingscamera’s en 7 snelheidscamera’s. Allemaal samen worden ze verondersteld de misdad terug te dringen. Maar niet bepaald met veel succes, zo blijkt. Holloway Road is geen zonnige boulevard van rust en geluk. Volgens politiebronnen vonden er in 6 maanden tijd 430 misdrijven plaats, waarvan 29 ernstige.

Volgens de actiegroep Watching Them Watching Us plaatsen politici graag bewakingscamera’s, omdat ze dan kunnen zeggen dat ze toch iets doen.  Maar het is zoals bij vogels die na een tijdje bovenop een vogelverschrikker komen zitten; de camera’s schrikken maar af totdat het nieuwe ervan af is. Door zoveel camera’s op één plaats te concentreren, wordt het politiewerk bovendien niet makkelijker maar net moeilijker gemaakt. Politiediensten stoppen namelijk heel wat tijd en energie in het bekijken en analyseren van de beelden van elke camera.

In het Verenigd Koninkrijk staan momenteel 4,2 miljoen bewakingscamera’s. Dat is 1 camera per 14 burgers en meer dan in de rest van Europa samen. Voorlopig zijn er geen tekenen dat er sleet komt op die ‘big brother cultuur’. Zo heeft de overheid onder meer plannen om ook politiehelmen met camera’s uit te rusten.