Legitimatiebewijs om katten te voederen

Permanent Gecontroleerde Zones kunnen soms hoge toppen van absurditeit scheren. Neem nu dit bericht dat vandaag op de website van De Morgen te vinden is: “Antwerpen voert pas in voor voederen straatkatten”.

Antwerpse kattenliefhebbers die straatkatten willen voederen, krijgen binnenkort een speciaal pasje als ze zich laten registeren. Anders beschouwt de politie hen als sluikstorters. De Antwerpse politie verbaliseert één tot twee keer per week een poezenliefhebber voor sluikstorten. Voederen en eten op straat achterlaten is immers verboden in de strijd tegen ongedierte als ratten en duiven. Enkel wie op de lijst van erkende dierenvoederaars staat, krijgt geen boete als hij of zij op straat katten eten geeft. “We gaan deze mensen een pasje geven, zodat ze zich gemakkelijker kunnen legitimeren”, zegt schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open Vld). “Er staan nu 85 mensen op onze lijst. Maar we gaan dit systeem promoten, zodat het er snel meer zullen zijn.” De erkende poezenmoeders en -vaders moeten zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet het voederen op een vaste plaats gebeuren en belooft de dierenvriend die plek proper te houden en het voedsel en water regelmatig te verversen. Er mag alleen droogvoer gezet worden.

Dus gedaan met je de resten van je lunchpakket aan de straatkatten te geven. Daar heb je in Antwerpen vanaf heden een legitimatiebewijs voor nodig. Dit mag je wat ons betreft gerust administratief surrealisme noemen.