Bondstrojanen in Duitsland

Duitsland steekt onder het mom van de strijd tegen het internationale terrorisme weer een tandje bij. Momenteel ligt een wetsvoorstel op de politieke tafel, dat de politie moet toelaten om “trojaanse paarden” op de computers van verdachten los te laten. Trojaanse paarden zijn programma’s die toestaan dat iemand van op afstand in de computer kan rondsnuffelen en bijvoorbeeld ook mails kan lezen. Trojaanse paarden worden onder meer via mails of muziekbestanden verspreid. Duitse burgers die in de toekomst een mail ontvangen van de overheid, kunnen dus maar beter op hun hoede zijn voor dergelijke ‘Bundestrojaner‘.

Het plan is afkomstig van minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) die desnoods de grondwet wil wijzigen om computerdoorzoekingen mogelijk te maken. Het is volgens hem de enige manier om technologisch met het hedendaagse terrorisme gelijke tred te houden. Volgens de minister moet het binnensmokkelen van snuffelprogramma’s zelfs zonder toestemming van de rechter mogelijk zijn.

Een coalitie van mensenrechten- en linkse organisaties organiseert op 22 september in Berlijn een demonstratie, onder het motto “vrijheid ipv angst“. Het protest zal niet alleen gericht zijn tegen de plannnen van de minister, maar zal ook andere “grote broer”-toestanden op de korrel nemen: biometrie en RFID-chips in paspoorten en ID-cards, CCTV en automatische gezichtsherkenning op publieke plaatsen, nummerborden herkenning, het opslaan van passagiersgegevens door luchtvaartmaatschappijen, … Met andere woorden, ze richten zich tegen alles wat wij verstaan onder de permanent gecontroleerde zones.

Het verheugt ons in ieder geval dat er nog op grotere schaal geprotesteerd wordt tegen de controlemaatschappij die steeds verder en steeds sneller om zich heen grijpt. En het is ook verheugend om vast te stellen hoe uiteenlopend de lijst van initiatiefnemers voor de demonstratie is. Het doet ons ook wel een heel klein beetje dromen van een dergelijke mobilisatie in België. Maar laat ons voorlopig maar bescheiden en realistisch blijven: we zouden al tevreden zijn als we met deze pagina’s een steen in de kikkerpoel kunnen gooien en zien hoe het protest langzaam uitdeint. Of zitten we nu te dromen? Je mag het ons gerust laten weten. En wie zin zou hebben om op 22/09 naar Berlijn af te zakken: je vindt er alles over in de wiki.