Gratis bellen, maar de adverteerder luistert mee

De Morgen heeft het vandaag over de “vuile manieren” van het Amerikaanse bedrijf Pudding Media. Het klinkt aanlokkelijk: de gebruiker kan via computer en internetverbinding gratis bellen, niet alleen naar andere computergebruikers (zoals dat bij Skype wel het geval is) maar evenzeer naar vaste telefoonlijnen.

Alleen zit er een addertje onder het gras. Terwijl u belt, luistert Thepudding immers mee. Aangepaste software registreert en screent uw gesprekken en haalt er onmiddellijk een aantal trefwoorden uit. Op basis daarvan verschijnen er dan gerichte reclameboodschappen op uw computerscherm.

Eigenlijk is dit geen nieuws, want privégesprekken worden al langer aangewend voor commerciële doeleinden. Gmail, bijvoorbeeld, is weliswaar een kostenloze mailservice, maar wordt tegelijk door google gebruikt om gerichte reclameboodschappen naar het scherm van een surfer te sturen. Daartoe screent google alle mails op bruikbare trefwoorden.

Goodbye privédomein dus. ThePudding is opnieuw een voorbeeld hoe bij elke nieuwe technologie adverteerders nog iets dieper in onze persoonlijke levenssfeer doordringen. En hoe we daar zelf mee verantwoordelijk zijn. Hoe hypocriet de redenering van google-woordvoerder Collins ook mag zijn, hij heeft niet helemaal ongelijk als hij stelt dat “jongere internetgebruikers meer dan oudere bereid zijn om een stuk van hun persoonlijke levenssfeer bloot te geven in ruil voor diensten die ze als handig beschouwen.” Daar werd ook bij de uitreiking van de Big Brother Awards uitgebreid op gewezen. Maar het klinkt natuurlijk hypocriet uit de mond van een bedrijf dat breed uitpakt met hoe handig en hoe gratis hun diensten zijn, terwijl de nadelen (onder meer voor je privacy) slechts in de kleine lettertjes te vinden zijn. En dat je ook niet de keuze laat of je al dan niet gescreend wil worden.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.