U wint de Big Brother Awards 2007

De winnaar van de nederlandse Big Brother Award 2007 is een verrassing en toch ook weer niet. De jury heeft de prijs namelijk toegekend aan U. De nederlandse (en lees ook maar: belgische, etc.) burger is volgens de jury namelijk de grootste bedreiging voor de privacy. Door een onverschillige houding – ‘Ik heb toch niks te verbergen’ – en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy. Waar Time vorig jaar ‘You’ nog lof toezwaaide als persoon van het jaar, waarschuwt de BBA-jury met deze prijs U voor het gemak waarmee U de vergaande inbreuken op de privacy voor lief neemt.

Jurylid Christiaan Alberdingk Thijm schreef voor nu.nl een column over U. Lees en huiver en “laat één ding duidelijk zijn. Er komt een moment dat U gevraagd zal worden: wat deed U in die tijd? Zal Uw antwoord dan zijn: “niets”? U bent gewaarschuwd.”

In de categorie Bedrijven wonnen de Nederlandse Spoorwegen met hun zeer privacy-onvriendelijke OV-chipkaart die al uw reisgedrag zal gaan registreren, bewaren en gebruiken.
In de categorie Overheid/Instellingen won de Nederlandsche Bank omdat ze de andere kant opkeek toen de VS via SWIFT naar uw financiële transacties gluurde. DNB antwoordde desgevraagd dat het toezicht op de privacy niet in
haar takenpakket zit.
In de categorie Voorstellen won het Elektronisch Kinddossier, een gecentraliseerde database van de gehele Nederlandse jeugd met ook allerlei subjectieve oordelen over kinderen en hun ouders.

Meer uitleg over de prijswinnaars vind je op de website van de nederlandse Big Brother Awards.