Iedereen potentieel verdacht

De overheid wil toch zo graag achter de voordeur kijken om te zien of we het wel goed genoeg doen. Burgers lijken wel potentiële verdachten te zijn over wie zo veel mogelijk informatie moet worden verzameld. Zo slaapwandelen we de surveillance-maatschappij binnen, waarschuwt Jelle van Buuren van onderzoeksburo Jansen en Janssen in het tijdschrift Waterstof. Hij slaagt er daarbij handig in om de clichés te vermijden en schetst een beeld van een controle-infrastructuur –technisch en juridisch- die zijn weerga in een democratische rechtsstaat niet kent. Als een –al dan niet kwaadwillende – overheid het wíl, kan ze in de toekomst met een druk op een paar knoppen optreden tegen burgers of bevolkingsgroepen omdat deze volledig transparant, identificeerbaar en lokaliseerbaar zijn. Zoals een aantal juristen onlangs concludeerden: áls de overheid zich als Big Brother wil gedragen, ligt de technische en juridische infrastructuur klaar.