Iedereen boven zes jaar moet vingerafdrukken laten nemen

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend dat de Richtlijn inzake ‘standaarden voor veiligheidskenmerken en biometrie in paspoorten en reisdocumenten uitgevaardigd door de lidstaten’ wijzigt. De wijziging houdt in dat alle kinderen vanaf zes jaar verplicht worden hun vingerafdrukken te laten afnemen bij het aanvragen van een Europees paspoort én andere reisdocumenten uitgevaardigd door de lidstaten van de Europese Unie (waaronder ook de nationale identiteitskaarten). De Liga voor Mensenrechten waarschuwt voor onnodige en zeer verregaande inbreuken op de privacy van alle inwoners van de EU. De ondemocratische wijze waarop dit voorstel tot stand kwam, is bijzonder verontrustend.

Lees hier het standpunt van de Liga voor de Mensenrechten.