Observant nr 47 verschenen

Observant is de elektronische nieuwsbrief van het Buro Jansen & Janssen. Nr 47 gaat uitgebreid in op de krant die het Buro verspreidt over de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht (Nederland). Verder onder meer spionnen in Nieuw-Zeeland, de Amerikaanse afluisterwet en terrorismebestrijding (of liever wat er gebeurt onder dat mom) in Duitsland, Nederland en België.

In het geval van België wordt de rechtszaak tegen elf vermeende leiders en leden van de Turkse DHKP-C nog eens tegen het licht gehouden. Kern van het artikel is de tekst die een paar maanden geleden, toen het proces in Antwerpen hervat werd, verscheen op de website van het ABVV. Het schetst een historie van het proces en geeft de reactie van het Platform voor vrije meningsuiting op de publicatie van een foto van één van de verdachten, Bahar Kimyongür, met een bazooka op de schouder. Lees hier de volledige tekst.

Lees ook het infozine over identificatie (pdf). Boeiende lectuur, hoewel sommigen zich in Belgenland wel zullen afvragen waar al die heisa in Nederland wel voor nodig is. België kent net als Frankrijk immers reeds lange tijd een algehele legitimatieplicht, inclusief identiteitscontroles op straat. En we zijn daar blijkbaar zodanig aan gewend geraakt, dat er zich hier niemand nog druk over lijkt te maken. Ten onrechte, uiteraard.

Maar tegelijk kunnen we ons ook de vraag stellen of de discussie geen gepasseerd station is. Met onder meer slimme camera’s, RFID-chips, gekruiste databanken, handcomputers, enzoverder wordt de volgende stap zorgvuldig voorbereid. Dan zal je jezelf niet meer hoeven te identificeren. Alles wat er over jou gekend is (en dat is veel meer dan je vermoedt), zal met een muisklik ter beschikking staan van de controlerende overheidsambtenaar.