Scroogled

“Google controls your e-mail, your videos, your calendar, your searches … What if it controlled your life?”

Scroogled is een kortverhaal van Cory Doctorow, waarin de schrijver in de goeie oude traditie van de dystopie een weinig opbeurende toekomst schetst. Daarin wordt alle kennis die google over u en ik verzamelt, nog een beetje doorgetrokken. Het gevolg is een toekomst waarin google de scepter zwaait. Uiteraard om ons beter te kunnen bedienen (want dat is het altijd). Maar met onvoorspelbare resultaten in bange tijden waarin surveillance hoogtij viert en antiterrorismewetten de grenzen van een democratie aftasten (en regelmatig ook overschrijden).

Ver gezocht? Misschien wel, maar misschien ook niet. Google controleert al een heleboel gegevens en kan moeiteloos zijn diensten (zoekmachine, mail, google earth e.d.) aan mekaar linken waardoor een mooi beeld ontstaat van je virtuele zelf. En wat te denken van een zinnetje dat Eric Schmidt, CEO van google, zich op een onbewaakt moment liet ontglippen. “We don’t know enough about you.” Veel goeds voorspelt zoiets ook niet.

Het origineel vind je hier op Radar online. Er zijn ondertussen al verschillende vertalingen vertalingen gemaakt. Tot slot nog een interview met de auteur.