Beveiligde grensgebieden

Het gejuich omtrent de val van de Berlijnse Muur is al lang verstomd. Nog geen twee decennia later blijkt de lijst van beveiligde grensgebieden snel en wereldwijd aan te groeien. Saudi Arabië, India, Bhutan, Botswana, Costa Rica, Korea, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, de Rio Grande/Rio Bravo, de Straat van Gibraltar,… stuk voor stuk voorbeelden van geografische uitsluiting, politieke segregatie en mentale separatie onder de vlag van de neoliberale globalisering. Gemilitariseerde veiligheidszone of een lijn in het zand, hypergemediatiseerd of volledig aan onze blik onttrokken, ver weg of dichtbij,… wat deze symptomatische plekken met elkaar gemeen hebben is hun moeilijke leesbaarheid.

“Beveiligde grensgebieden ” is een lezing die kadert in de Namiddagen van de topografie IV. Sprekers zijn Dierk Schmidt, Renzo Martens, Pieter Van Bogaert.

Datum en plek: vrijdag 14 maart 2008 in de Beursschouwburg, Brussel