Doodstuip van een industrie

In Europa is in de eerste week van dit jaar een voorstel afgeweerd om  alle internetverkeer te controleren op auteursrechtinbreuk. De week  erop begon de IFPI, de wereldwijde vertegenwoordiger van de  muziekindustrie, een nieuw offensief om een vergelijkbaar voorstel  alsnog door te duwen.

Wat we nu zien, is volgens Karin Spaink in Het Parool, de finale kramp van de platenindustrie. Hun stuip  is krachtig en hun lobby sterk. Er zijn politici die serieus  luisteren naar hun plannen om alle internetverkeer aan de bron te controleren: alles wat gebruikers versturen, zou bit voor bit moeten worden gecontroleerd. Is een mogelijke auteursrechtinbreuk werkelijk een dergelijke afluisterstaat waard? Er zijn voorstellen om gebruikers die iemands auteursrecht schenden, permanent van internet af te sluiten – een draconische maatregel in een tijd waarin alles, van bellen, tv kijken en belastingaangiftes doen, via datzelfde internet loopt.

Ook op de website van Karin Spaink: een chronologisch overzicht van gevallen waarin persoonlijke gegevens op grote schaal te grabbel gegooid worden.