Scheidingsmuren van de 21ste eeuw

In haar scriptie ‘Globe-Wall-Ization, een tocht langs de scheidingsmuren van de 21e eeuw’ neemt Annelien De Greef de manieren waarop volkeren zich ruimtelijk van elkaar afscheiden, onder de loep. Het bouwen van scheidingsmuren blijkt iets van alle tijden te zijn, maar de val van de Berlijnse Muur leek toch een nieuw tijdperk in te luiden, met globalisering als hét modewoord. Hoewel kapitaal en goederen vandaag inderdaad vrij kunnen bewegen, geldt dat niet voor mensen. Migratie blijft angst inboezemen. Prikkeldraadgordijnen, stenen muren en hoogtechnologische hekken zijn voor politieke leiders vaak een laatste wanhoopspoging om ongevraagde bezoekers uit hun land te houden. Antropoloog Johan Leman waarschuwt voor de gevolgen. «Met een muur zeg je dat iemand anders niet tot jouw groep mag behoren. Aan beide kanten kan zich zo een heel eigen dynamiek ontwikkelen, die een bestaand conflict alleen maar versterkt.» Volgens de Leuvense professor Luc Reychler zijn muren een teken van zwakte en bestaan ze «om problemen niet te moeten aanpakken. Het is een teken van een falend beleid en typisch voor ongelijke samenlevingen.»

Lees de volledige scriptie hier in pdf (2,52 MB).