Quintessenz

Quintessenz is een collectief van sociaal geëngageerde hackers uit (voornamelijk) Oostenrijk. Ze bestaan al sedert 1996 en richten zich in de eerste plaats op de burgerrechten die we door de nieuwe technologieën dreigen kwijt te spelen. Hun doelwitten zijn de surveillance overkill die we vanuit de overheid en de privé-sector moeten ondergaan en de nieuwe wetten en regels die fundamentele rechten als de vrijheid van informatie, het recht op privacy en het recht op vrije communicatie ondermijnen.

Hun meest recente actie richtte zich op een gesloten circuit van bewakingscamera dat moest doorgaan voor uiterst beveiligd. Het ging over 28 camera’s die door de politie in en rond een gebouw geplaatst waren. De hackers van Quitenssenz slaagden erin om de camera’s één voor één te kraken.

Met behulp van een satelliet-ontvanger slaagden ze erin de beelden te onderscheppen. De beelden werden vervolgens gedecodeerd, opgenomen en terug verzonden. Daarbij konden ze bij elke persoon die langs de camera passeerde, een rode balk voor de ogen plaatsen.

Vervolgens werden de camera’s geneutraliseerd met behulp van infraroodstralen. Ze plaatsten een simpele laser in een hoek van 45 graden ten opzichte van de camera, richtten de straal rechtstreeks op de lens en slaagden erin om little brother te verblinden. En dat alles zonder dat ze zelf ontdekt werden.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.