Asymmetrische vingerafdruk

In het tijdschrift “Datenschleuder” van de Duitse hackersvereniging CCC zit deze maand een stukje folie met daarop de afdruk van de rechterwijsvinger van minister Wolfgang Schäuble. Plak de folie over je eigen vinger heen en alle machines die op vingerafdrukken controleren, geloven grif dat je de Duitse minister van Binnenlandse Zaken bent. Dat dergelijke machines zich door zulke stukjes folie laten bedotten, heeft diezelfde CCC al eerder overtuigend aangetoond: ruim twintig machines van verschillende makelij, waaronder ook het type machines dat Duitsland wil gaan gebruiken bij grens- en paspoortcontroles, zien dergelijke folie-afdrukken voor echt aan.

Lees verder in de column die Karin Spaink schreef voor Het Parool. Daarin karakteriseert ze de reactie van de Duitse overheid op de actie van de CCC (de regering overweegt juridische stappen) als een schoolvoorbeeld van de machtsasymmetrie die zich juist op het gebied van privacy zo sterk doet gelden. Zeer interessante lectuur.

Op de website van de CCC kan je overigens ook bekijken hoe doodeenvoudig het kopiëren van vingerafdrukken is. Leuk om zien, maar tegelijk ook heel beangstigend.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.