Big Brother Awards uitgereikt in Italië

Ook in Italië werden de Big Brother Awards 2008 uitgereikt. De zeskoppige jury kon kiezen uit 26 nominaties en maakte de winnaars bekend tijdens een bijeenkomst rond e-privacy in Firenze.

De prijs voor openbare instellingen ging naar het Ministerie voor Economie dat -onder het mom van het bestrijden van belastingfraude- recent van start ging met het aanleggen van een databank waarin niet alleen financiële gegevens, maar bijvoorbeeld ook iemands persoonlijke medische geschiedenis wordt opgeslagen.

De prijs voor de ondernemingen ging naar zoekmachine Yahoo voor de manier waarop de zoekmachine gegevens van haar gebruikers bijhoudt. Ze gaf niet alleen persoonlijke gegevens door aan de Italiaanse overheid, maar lag internationaal ook onder vuur in het geval van de Chinese journalist Shi Tao. Yahoo ontkende eerst alle betrokkenheid, maar moest zich daarna (jammer genoeg voor Shi Tao, te laat) verontschuldigen.

De prijs voor de technologie werd uitgereikt aan de DNA bank van de zogenaamde “wetenschappelijke onderzoeksafdeling van de “carabinieri”. De bank met genetische gegevens werd “in stilte” aangelegd, wat het risico op misbruiken nog groter maakt.

Franco Frattini tenslotte kreeg een “life time award”. Frattini is de voormalige commissaris voor justitie van de Europese Unie en sedert kort minister van buitenlandse zaken onder Berlusconi. Hij kreeg zijn prijs voor de manier waarop hij het veiligheidsbeleid in Europa verder in de richting van een controle en censuur stuurde.

Aan de positieve kant ging de “Winston Smith – Privacy hero” prijs naar het Autistici/Inventati team voor hun activiteiten. Ze verzorgden onder meer jarenlang op vrijwillige basis gratis communicatiediensten die veel meer ogen hadden voor de privacy van gebruikers dan alle andere commerciële en overheidsorganisaties samen.