Camera’s voor vliegtuigpassagiers

Een mens kan het zo gek niet verzinnen of het blijkt dat ergens iemand zich onledig houdt met het uitwerken van een nieuwe controletechnologie. Momenteel is de Europese Unie bezig met het testen van een prototype voor camera’s die de gezichtsuitdrukkingen van vliegtuigpassagiers in de gaten houden. De bedoeling is om op die manier zowel potentiële terroristen als agressievelingen tijdig te detecteren.

Het Security of Aircraft in the Future European Environment (SAFEE) project werd uitgetest in een Airbus A380 met onder meer zes breedhoekcamera’s. Die camera’s speurden naar mensen die rondhingen in de buurt van de cockpit of zich naar de deur begaven. Daarnaast was er ook een camera ingebouwd in de rug van elke passagierszetel. Die camera’s waren gericht op het gezicht van de passagiers en zochten naar uiterlijke tekenen als overvloedig zweten of nerveus gedrag.

Volgens een woordvoerder va het project hoeven we ons niet echt zorgen te maken over valse meldingen van potentieel terroristisch gedrag. Het systeem is namelijk zo ingesteld dat het enkel afgaat op een combinatie van factoren. Een hele geruststelling voor mensen van vliegangst. Of voor mensen die doodnerveus worden van al die bewakingscamera’s.