Een camera in elk huishouden

De kans is groot dat er straks in elk huishouden een netwerkcamera staat. Dat voorspelt althans de Zweedse fabrikant van netwerkcamera’s Axis.

Het bedrijf is niet de eerste de beste en heeft inmiddels in Europa een marktaandeel van zestig procent. Het richt zich vooral naar het bedrijfsleven, maar biedt ook camera’s voor consumenten. Consumenten die volgens Axis over drie tot vijf jaar massaal aan de netwerkcamera zullen gaan. Een camera in elk huishouden, zodat de gebruiker zijn spullen, kinderen of omgeving in de gaten kan houden.

Lees het volledige interview van security.nl met Axis countrymanager Magnus Ekerot en verbaas u vooral over de uitsmijter. Aan het einde van het interview, na een lange lofzang op de voordelen van camerabewaking, maakt Ekerot een verrassende slotbedenking.

“Ook al heb ik niets te verbergen, ik zou het niet fijn vinden als er overal camera’s zijn. Het zou ellendig zijn als we als maatschappij niet zonder camera’s kunnen en ze nodig hebben om aardig voor elkaar te zijn. Er zijn mensen die niet volgens de regels spelen en als camera’s kunnen helpen bij het bestrijden van misdrijven is dat prima, maar ik zit niet op een Orwelliaanse maatschappij te wachten.”

Mogen we dit toch wel een beetje hypocriet vinden van een bedrijf dat al sedert 1984 (!) meewerkt aan de wildgroei van bewakingscamera’s én aan de meest obscene toepassingen ervan?