Hoorzitting over electronisch stemmen

We dachten even dat de discussie rond electronisch stemmen zoals zoveel andere discussies zou verzanden in een welles-nietes spelletje van techneuten en andere software-lobbyisten. Het soort discussie dat gestuurd wordt door technofielen die zich alleen maar druk maken over enen en nullen en die niet thuis geven als er over de maatschappelijke kant van de zaak moet gepraat worden. Met een eindconclusie die dan alleen nog maar draait rond welke software-fabrikant het felbegeerde contract mag binnen halen.

We kunnen het daarom alleen maar toejuichen dat er vorige dinsdag in het parlement een hoorzitting plaats vond waarvoor onder meer Rob Gonggrijp gevraagd was. Gonggrijp is niet alleen mede-oprichter van “Wij geloven niet in stemcomputers”, maar is de laatste jaren vooral onder de aandacht gekomen als onverbiddelijk criticus van de computertechnieken die overheden en bedrijven toelaten om steeds meer informatie over ons te verzamelen.

Nu maar hopen dat ze in dat parlement ook nog kunnen luisteren.

Nog over electronisch stemmen, kunnen we in Knack een stevig pleidooi van ict-professor Carlos De Backer (UIA) lezen: “Vanuit democratisch en technisch standpunt moet het elektronisch stemmen worden afgeschaft. De stemcomputer vervangen door een nieuw gelijkaardig systeem heeft weinig zin.” Duidelijk toch?