Berlusconi wil vingerafdrukken van alle zigeuners

De regering Berlusconi wil de vingerafdrukken van alle zigeuners in Italië verzamelen. Het gaat daarbij niet alleen om volwassenen maar ook om kinderen. Minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni rechtvaardigt zijn plan met de bewering dat veel jonge Roma als bedelaar werken, waardoor ze niet naar school gaan. De regering wil met het plan de mogelijkheid krijgen om deze jongeren te identificeren. “Dit is de correcte manier om minderjarigen hun rechten te garanderen”, aldus Maroni.

Italië telt circa 160.000 Roma en Sinti van wie de helft Italiaans staatsburger is.

Het plan stuit op felle kritiek. Oud-voorzitter Amos Luzzatto van de Joodse gemeenschap in Italië spreekt van “etnische discriminatie” en voormalig minister van Sociale Zaken Paolo Ferrero noemt het “racistische demagogie”. Ook de VN-kinderorganisatie Unicef is tegen het plan.

Eurocommissaris voor Justitie, Jacques Barrot, verklaarde via zijn woordvoerder dat ‘iets dergelijks tot nu toe nog nooit is gebeurd’ in een lidstaat van de Europese Unie. Een zegsman van de Europese Commissie liet weten dat de maatregel in strijd is met Europese richtlijnen. Voorzitter Terry Davis van de Raad van Europa zei ‘zeer bezorgd’ te zijn. ‘Dit voorstel zet aan tot het maken van een historische vergelijking die zo duidelijk is dat die niet eens hoeft te worden uitgesproken.’

7 REACTIES

Reacties zijn gesloten.