EDRI-gram 6.16

Aflevering 6.16 van EDRI-gram, de engelstalige nieuwsbrief over “digital civil rights in Europe”. Met onder meer een artikel over het gemak waarmee een electronisch paspoort gekloond kan worden.

Verder nogmaals een oproep voor een wereldwijde actiedag onder het motto “Freedom Not Fear” en een artikel over afluisterpraktijken en spionage in Zweden. Dat laatste artikel naar aanleiding van een wet die in juni gestemd werd en die alle telecom operatoren en internet providers verplicht hun communicatiegegevens door te geven aan de inlichtingendiensten. Vaarwel privacy dus, niet alleen voor de Zweden maar ook breder, want internet is nu eenmaal per definitie grensoverschrijdend. Zo maken onder meer Finland en Noorwegen gebruik van het Zweedse netwerk en passeert 80 procent van het Russische telecom en internet verkeer via Zweden.