Spioneren via het toetsenbord

Iedere keer dat je een toets op je toetsenbord indrukt, wordt er een kleine electromagnetische golf de ruimte ingezonden. Net zoals alle golven, kunnen ook deze worden opgevangen en gedecodeerd. Elk toetsenbord en elke toets heeft immers, dus met behulp van wat gespecialiseerde software kan elke letter die je intikt ook van op een afstand gelezen worden.

Softwarebedrijven zien hier al een tijdje een gat in de markt en sommigen maken zelfs schaamteloos reclame voor dit soort spionage praktijken. Zoals een bedrijf het in een advertentie stelt: “Spy on a Spouse! Spy on a Child! Spy on Employees! Spy on a Lover!”

Maar klopt de reclame wel? Is het echt zo makkelijk om gegevens te ontfutselen via een toetsenbord?

Onderzoekers hebben de zaak uitgetest op 11 verschillende toetsenborden en allemaal waren ze kwetsbaar genoeg om op een of andere manier ontcijferd te worden. De gegevens konden tot op een afstand van 20 meter onderschept worden. Alleszins ver genoeg zodat een baas niet meer letterlijk over je schouder hoeft mee te lezen, maar nu van op een veilige afstand kan bekijken wat je op je werk uitspookt.

De website korben.info geeft een paar demonstraties.