Franse superdatabank officieel afgeblazen, maar …

Vorige week werd in Frankrijk het project voor een superpolitiedatabank officieel afgeblazen.
Edvige, zoals de databank genoemd werd, lag al van bij het begin onder vuur. 1 juli 2008 was de startdatum waarop Edvige de oude databank van de politie had moeten vervangen. Maar onder druk van verschillende actiegroepen en van de oppositie had de regering half september moeten beslissen om niet door te gaan met Edvige. Dat is nu ook officieel bekrachtigd.

Critici hadden het vooral niet begrepen op het soort gegevens dat in de superdatabank zou bijgehouden worden. Edvige zou onder meer gegevens bijhouden van minderjarigen vanaf 13 jaar en verder ook persoonlijke informatie over medische geschiedenis en sexuele voorkeur en zou extra aandacht besteden aan vakbondsmilitanten, actievoerders en politieke en religieuze groeperingen.

De tegenstanders van Edvige blijven echter waakzaam omdat er tegelijk met de afschaffing van Edvige nog steeds gesproken wordt over een toekomstige vervanger. De vage bewoordingen waarin over die opvolger (EDVIRSP) gesproken wordt, zijn voor critici niet bepaald geruststellend.

Edvirsp zou niet langer informatie bijhouden over de gezondheidstoestand of over sexuele voorkeur. Privacy-advocaten waarschuwen echter dat er ondertussen nog andere databanken bestaan waarin wel gevoelige informatie kan bijgehouden worden. Het gevolg is een juridische grijze zone, wat de tegenstanders tot exra voorzichtigheid aanspoort.

Toch is de overwinning van de tegenstanders een hart onder de riem van critici die ook in andere landen de oprichting van dergelijke superdatabanken proberen tegen te houden. Want we hoeven onszelf natuurlijk niets wijs te maken: overal in Europa en daarbuiten beweegt er op dit gebied heel wat en heus niet in de goeie richting (ttz een betere bescherming van de burgerrechten en van persoonsgebonden gegevens). Nemen we nog maar de slinkse manier waarop de regering Leterme onlangs probeerde haar eigen superdatabank voor de politie door te drukken. Ook hier blijft waakzaamheid geboden.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.