Big Brother Awards: eindelijk ook in België?

De Big Brother Awards bestaan ondertussen al meer dan 10 jaar. Ze werden voor het eerst uitgereikt in London op 26 oktober 1998 en sedertdien is het lijstje van landen waar de Awards uitgereikt worden alleen maar langer geworden.

Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk gezet die het afgelopen jaar “uitblonken” in controle op burgers en inbreuken op privacy.

Wat ons nu al een tijdje opvalt, is dat in dat lijstje van organiserende landen België enkel uitblinkt door zijn afwezigheid. Een mens zou bijna denken dat dit land het paradijs op aarde is, toch wat betreft privacy en controle. Niet dus. Ook hier lopen meer big brothers en big sisters rond dan gezond is voor een samenleving.

Om maar een kleine greep in de grabbelton van de recente actualiteit te doen:

  • de superdatabank voor de politie waar we het laatste nog niet van gehoord hebben;
  • het elektronisch platform voor de gezondheidszorg eHealth;
  • de invoering van de electronische identiteitskaart;
  • bewakingscamera’s op de werkvloer en bij het openbaar vervoer en straks overal;
  • de snelle opkomst van biometrie en rfid;
  • enz.

Er zijn duidelijk meer dan genoeg kandidaten genoeg om ook in België een stapeltje Big Brother Awards uit te reiken. Het enige wat misschien een probleem zou kunnen opleveren is de uitreiking van de Winston Smith Award. Die wordt tegelijk met de Big Brother Awards uitgereikt, maar gaat naar de persoon of organisatie die in het afgelopen jaar het meest gedaan heeft om de privacy te beschermen en de big brothers te stoppen. Naar dergelijke privacywaakhonden is het in België soms lang zoeken.

Wat meteen een extra argument is om de Big Brother Awards ook in België uit te reiken en de maatschappelijke discussie rond privacy en controle eindelijk op gang te brengen.

Dus vanaf 2009 ook in België: de Big Brother Awards?