Mechelen krijgt dubieuze primeur

De primeur dateert al van voor de zomer, maar we hadden hem blijkbaar over het hoofd gezien. Sedert juni mag Mechelen zich namelijk de eerste stad in Vlaanderen noemen waar openbare camerabewaking op het gehele grondgebied mogelijk is. Burgemeester Bart Somers had het in een persbericht aangekondigd en een paar weken later werd het voorstel effectief goedgekeurd door de Mechelse gemeenteraad.

Volgens een fiere Somers: “Het project is uniek in Vlaanderen en ook volkomen wettelijk.”

Dat laatste is alvast een geruststelling, want stel je eens voor dat een burgemeester in zijn persbericht het omgekeerde zou aangekondigd hebben. Of nog beter: dat de burgemeester verklaard zou hebben dat alles wettelijk wel in orde is, maar dat het voorstel eigenlijk maatschappelijk onverantwoord is. Want het persbericht praat wel voortdurend over veiligheid, maar over de maatschappelijke gevolgen rept de burgemeester met geen woord.

Soit, in Mechelen mag je voortaan overal gefilmd worden. Zoveel verschil met andere steden is dat nu ook weer niet. Alleen is het voor de burgervader blijkbaar teveel moeite om voor het plaatsen van een camera vooraf toelating te vragen aan de gemeenteraad. Vandaar de beslissing om van het grondgebied van de stad meteen maar helemaal een gecontroleerde zone te maken. Wat toch maar weer een ander beeld van een stad geeft.

Eén ding moeten we wel toegeven. In Mechelen spelen ze graag big brother, maar blijkbaar blijven ze daar onder alle omstandigheden hoffelijk bij. Criminelen worden immers vooraf verwittigd via speciale borden op alle invalswegen.

Alleen jammer dat ze bij dit alles dat ene kleine detail over het hoofd gezien hebben, namelijk dat camerabewaking hoogst inefficënt is. Nu ja, een kniesoor die bij zo’n primeur daar weer over begint te zeuren.