Ondermijnend

Elke plaats waar grote hoeveelheden gevoelige data omgaan, is interessant geworden voor criminelen. Waar je vroeger hooguit lokale data kon jatten, levert een veiligheidslek nu tien- of honderdduizenden bestanden op, en je kunt ze bij wijze van spreken op je mobieltje of mp3-speler vervoeren.

Columniste Karin Spaink geeft aan waarom ze een van de velen is die de invoering van de EPD en de OV-chipkaart een slechte zaak voor de privacy vindt. Voor de niet-Nederlanders onder ons: EPD staat voor het elektronisch patiëntendossier, OV-chipkaart voor het vervoerbewijs dat binnenkort het gewone ticket op het openbaar vervoer vervangt.

Volgens beweringen van de Nederlandse overheid en betrokken bedrijven zijn kaart en dossier uiteraard veilig en is de privacy gewaarborgd. Maar verschillende recente voorbeelden van datalekken en datadiefstallen tonen net het tegenovergestelde aan. Alleen blijven overheden blind en doof voor de gevaren van het massaal bewaren van gegevens. Waarmee de overheid volgens Karin Spaink het vertrouwen in de eigen infrastructuur en daarmee, uiteindelijk, ook in zichzelf ondermijnt.