Iedereen gesurveilleerd?

Het Franse webmagazine Futura-Sciences biedt een lijvig dossier onder de titel Tous sous surveillance? Komen onder meer aan bod: satellieten, camera’s, gsm, biometrie, databanken en onze obsessie met veiligheid.

De reeks is gebaseerd op een boek dat begin dit jaar verschenen is, Sous surveillance! van Françoise de Blomac en Thierry Rousselin. Daarin gaan de auteurs op zoek naar de verschillende  manieren waarop we elke dag gecontroleerd worden. Ze proberen mythe van realiteit te onderscheiden en stellen zich de vraag of al die wonderbaarlijke technologieën, die ons en onze kinderen moeten beschermen en het leven makkelijker moeten maken, niet de weg van een totale controlemaatschappij plaveien.

Ze merken in ieder geval dat we langzaam een grens aan het overschrijden zijn. We geven een deel van onze fundamentele vrijheden op, in ruil voor een beetje meer veiligheid. Dat denken we toch, want de effecten van dit alles voor onze veiligheid moeten nog steeds bewezen worden.

Als één van hun conclusies geven de auteurs vooral mee dat het van belang is dat we nú waakzaam zijn en ons niet zomaar laten meesleuren in de maalstroom van de surveillance. Toch alleszins als we niet willen dat het spookbeeld van een big brother  samenleving alsnog realiteit wordt.