“Google is erger dan Big Brother”

De Standaard vroeg internetspecialist en docent Frederik Marain naar de trends van internetjaar 2008. Een citaat:

DS: (…) Google, zo blijkt uit de Zeitgeist, zit op een schat aan informatie.

FM: ‘Absoluut, en daar heb ik gemengde gevoelens bij. Als je kan binnenkijken bij Google, weet je hoe de wereld denkt. Neem doemboeken als 1984. Maar wat Google doet, is veel erger dan die doembeelden van Big Brother en aanverwanten. Zij kunnen aan de hand van zoekgegevens koortsepidemieën voorspellen. Als je kort door de bocht gaat, kan je zelfs zeggen dat ze aan de hand van zoektermen konden voorspellen wie de presidentsverkiezingen zou winnen. Dat is een bijzondere positie. Maar gelukkig misbruiken ze die positie niet. Google is een geweldig bedrijf dat nauw toeziet op zijn betrouwbare imago, omdat het van kapitaal belang is. Toch wordt het misschien tijd om over een instantie na te denken die toekijkt op wat Google doet en bijhoudt.’

Wie wil weten wat de zoekgigant zoal over diens gebruikers verzamelt, kan dat netjes nalezen in het net verschenen boek “Googling Security: How Much Does Google Know About You” van Greg Conti. Daarin legt de auteur haarfijn uit dat Google beschikt over een alarmerende hoeveelheid gegevens over ons geloof, gezondheid, sociale kringen, financiën en waar we uithangen. Met dank aan de onverschilligheid van de gebruikers, het vermogen van het bedrijf om aansprekende diensten te ontwikkelen en de gebrekkige werking van browsers die niet voor het lekken van alle informatie waarschuwen.

Een recensent van het boek concludeeert met reden dat “if we knew the power that Google would have in 2008 with its ability to aggregate and correlate personal data, it is arguable that various regulatory and privacy bodies would never allow it to exist given the extensive privacy issues.”

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.