OV-chipkaart verkozen tot beveiligingsmoment van 2008

Security.nl vroeg haar Nederlandse lezers wat voor hen het beveiligingsmoment van 2008 was. Niet minder dan 37 procent van hen koos voor de problemen rond de OV-Chipkaart. Daarmee laat de omstreden kaart andere onderwerpen als rekeningrijden en het Elektronisch patiëntendossier ver achter zich.

De OV-chipkaart is een elektronische betaalpas voor het openbaar vervoer en wordt in 2009 ingevoerd. De kaart, met het formaat van een bankpas, is op afstand leesbaar en voorzien van een RFID-chip.

De OV-chipkaart kwam in 2008 meerdere keren negatief in het nieuws, zowel vanwege de veiligheid van de kaart alsmede de gevolgen voor de privacy van reiziger. “De massale keuze voor de OV-chipkaart geeft aan dat mensen hier zich ernstig zorgen over maken of het nu gaat om het vastleggen van hun reisgedrag, de mogelijkheid tot misbruik door criminelen of de ontransparante besluitvorming die aan de kaart ten grondslag ligt”, zegt Security.nl hoofdredacteur Joran Polak.

De Nederlands Spoorwegen kregen overigens al in 2007 een Big Brother Award voor de OV-chipkaart, omdat ze de verschillende adviezen over een goede bescherming van de privacy aan haar laars lapte.