Hoe omzeil je software voor gezichtsherkenning?

In een artikel voor CNET toont redacteur Dong Ngo hoe makkelijk het is om software voor gezichtsherkenning te omzeilen. Het gaat om laptops die gezichtsherkenning aanbieden als mogelijkheid om de computer te beveiligen.

Zo simpel is het: op zijn laptop liet Dong Ngo zijn gezicht inscannen. Vervolgens logde hij in voor een video conferentie via Skype. Zijn gesprekspartner legde op de andere computer een paar beelden via de webcam vast en printte die af op een gewoon A4-formaat. Met die print van Ngo’s gezicht kon de gesprekspartner vervolgens gewoon inloggen. Verbijsterend makkelijk, dat vond ook de redacteur van CNET.

Overigens is niet alleen de software voor gezichtsherkenning makkelijk om de tuin te leiden. Hetzelfde geldt blijkbaar ook voor vingerafdrukken. Daarbij gaat het niet om het gebruik van een laptop, wat op zich niet zo spectaculair is, maar om de toegang tot een Japanse luchthaven.

Een Zuid-Koreaanse vrouw, die Japan niet meer in mocht, is er toch in geslaagd om de veiligheidscontrole van de luchthaven te omzeilen. Ze passeerde de scanner voor vingerafdrukken door haar vingers met plakband af te dekken.

Het systeem was nochtans pas in 2007 in 30 verschillende luchthavens geinstalleerd om de veiligheid te verhogen en om te vermijden dat potentiële terroristen het land zouden binnen komen. Het had meer dan 4 miljard yen (een kleine 35 miljoen euro) gekost. De Zuid-Koreaanse vrouw had slechts 1 rolletje plakband nodig.