Interview met Marc Rotenberg van EPIC

Gratis treinkrant Metro heeft vandaag een interview met Marc Rotenberg van EPIC, het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center dat al verschillende jaren actief is op het terrein van privacybescherming. Het gesprek gaat over de “privacy disasters” die sociale netwerksites als Facebook zijn.

«(…) privacy mag geen kluizenaars maken van mensen. We moeten de vrijheid hebben om dingen publiek te maken als we daarvoor kiezen. Maar we moeten evenzeer de vrijheid hebben om dingen voor onszelf te houden. Het zet net aan tot publiek debat over hoe de wetgeving daaraan aangepast moet worden. En ik denk dat we dat ook nodig hebben om de problemen rond sociale netwerken op te lossen, want de ontwikkelaars en reclamemensen krijgen toegang tot veel meer informatie dan ze eigenlijk nodig hebben. Er moet een onderzoek gedaan worden naar de manier waarop sociale netwerksites informatie verzamelen over hun gebruikers, want die weten daar niets van.»

Dus eigenlijk maakt het niet uit hoeveel persoonlijke informatie wij online zetten, de anderen moeten gewoon onze privacy respecteren.

«Inderdaad. Het klinkt paradoxaal, maar het klopt. Zij moeten onze privacy respecteren in de publieke netwerken. De focus moet verschoven worden naar de bedrijven, en het verzamelen en gebruiken van gegevens waar wij als gebruikers niets van af weten.»

Wat moet de oplossing zijn? Dat Facebook waarschuwt wanneer andere mensen of bedrijven je gegevens proberen te bekijken?

«We hebben vooral duidelijkere wetten nodig, die duidelijke regels stellen over wat sites als Facebook mogen aanvangen met de data die ze verzamelen en wat niet. En zij mogen er niet zomaar vanuit gaan dat ze de gegevens die hun klanten online zetten ook zomaar mogen gebruiken voor andere doeleinden. Dat brengt me bij een andere paradox: Voor de bescherming van de privacy is er net meer transparantie nodig.»