Zoekmachines en uw privacy

Op aandringen van verschillende privacy-organisaties hebben de voornaamste zoekmachines één na één aangekondigd dat de periode waarin persoonlijke zoekgegevens bewaard wordt, zal ingekort worden. Google was de eerste om die periode terug te brengen van 18 naar 9 maanden. Later kwam Microsoft met het voorstel om de periode in te korten tot de gevraagde 6 maanden, op voorwaarde dat ook de concurrentie dat zou doen. Slim gezien, want google had reeds gezegd dat ze zeker niet onder de 9 maanden zou gaan. Vervolgens kwam Yahoo met de mededeling dat ze, behalve in enkele uitzonderingen, de gegevens niet langer dan 3 maanden zou bijhouden.

Dat klinkt misschien mooi, maar er kunnen toch serieuze vraagtekens bij al die intenties geplaatst worden. Zo werd de verklaring van google door cnet wat dichter onder de loep genomen en wat bleek? Google zal de gegevens na 9 maanden niet verwijderen, maar anoniem maken. Dit gebeurt op een manier die het IP-adres weliswaar minder herkenbaar maar nog steeds makkelijk te achterhalen maakt. Bovendien blijven de mogelijkheden bestaan om zoekgegevens te combineren door gebruik van ID cookies en login codes. Conclusie: wat google doet, is op het vlak van privacy geen enkele stap vooruit. Ze rekenen er enkel op dat de mainstream media (en veel privacy organisaties) hier nauwelijks kaas van gegeten hebben. Daardoor kan google in de pers wel een cleaner privacy imago krijgen, maar blijft het in de praktijk business as usual. Besluit van het artikel in cnet:

Google’s new anonymization policy is totally worthless, and the company deserves to be called out for its deception.

Dat het veel beter kan, bewijst de kleine Nederlandse zoekmachine Ixquick. Ixquick is de enige zoekmachine die geen IP adressen van haar gebruikers opslaat. Ze maakt evenmin gebruik van User ID cookies. Die gegevens zijn immers niet nodig voor zoekopdrachten en worden door bedrijven als google en microsoft enkel bijgehouden uit commerciële overwegingen. Daardoor mag Ixquick zich met recht en reden “’s werelds meest privacy-vriendelijke zoekmachine” noemen.

Ixquick wijst er ook nog eens op wat een gewone zoekmachine allemaal opslaat. Uw zoektermen, het tijdstip, de links waar U op klikt, uw IP adres en een zogenaamde “User ID Cookie” worden allemaal opgeslagen in een bestand van de zoekmachine. Het gebruikersprofiel dat hiermee kan worden samengesteld, vertegenwoordigt goud voor niet alleen marketingbedrijven, maar ook voor opsporingsambtenaren, hackers en criminelen die allemaal hun uiterste best doen om in het bezit van uw zoekgegevens te komen. Een gevaar dat niet denkbeeldig is, zoals een tijdje geleden bleek bij het AOL-schandaal.

8 REACTIES

Reacties zijn gesloten.