Marketeers zonder scrupules

Karin Spaink over Advance Interactive Media, een Nederlands bedrijf dat op grote schaal informatie vergaart en koppelt en de gecombineerde gegevens vervolgens doorverkoopt aan financiële instanties, verzekeringsmaatschappijen, farmaceutische bedrijven en gezondheidsorganisaties.

Wat ons betreft sowieso al een bedenkelijke manier van geld verdienen, maar wat een bedrijf als AIM extra misselijk maakt, is dat het die buitengewoon persoonlijke  informatie verzamelt door overal op internet ‘leuke’ kwisjes neer te zetten of door mensen ‘inzicht in zichzelf’ of een ‘op maat gesneden advies’ te beloven als ze eerst een serie vragen over hun achtergrond, gewoontes en voorkeuren willen invullen.

Wie deelneemt aan de kwisjes of de vragenlijsten invult (vooral via sites van tijdschriften en tv-programma’s) is zich meestal van geen kwaad bewust en de conclusie van Karin Spaink is dan ook terecht: niets dan een onsmakelijke
vorm van uitlokking. Zonder het te weten wordt er een heel online profiel van je opgesteld, waarmee AIM grof geld mag verdienen. Wat het bedrijf zelf “een interactief platform” noemt, is eigenlijk niet minder of minder dan de basis van het verspreiden van spam. Misselijk, inderdaad.

Meer over Advance Interactive Media op de site van de Volkskrant hier en hier.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.