Kwart van de Britse overheidsdatabanken is illegaal

Deze hebben we overgenomen van security.nl

De Britse overheid schendt op ongekende schaal de privacy van haar burgers door allerlei illegale databases aan te leggen en te gebruiken, zo concluderen onderzoekers. Academici van de Universiteit van Cambridge kwamen tot de schokkende ontdekking dat van de 46 databases in de publieke sector er 11 illegaal, 29 dubieus en slechts 6 goedgekeurd zijn. Onder de verboden databases bevinden zich die voor de opslag van DNA-gegevens en verwijsindex voor kinderen. “Minder dan 15% van de onderzochte publieke databases is effectief, proportioneel en nodig, met een terechte juridische basis voor mogelijke privacyschendingen. Toch hebben sommige van hen nog steeds operationele problemen”, zo stellen de onderzoekers.

De databases kunnen verstrekkende gevolgen voor burgers hebben. Zo heeft een 13-jarige meisje vanwege een incident in een speeltuin voor de rest van haar leven een crimineel verleden, aangezien de politie de gegevens van het incident, waarvoor de inmiddels volwassen vrouw alleen werd gewaarschuwd, pas wil vernietigen als ze 100 jaar is. Maar ook alleenstaande moeders die bang zijn dat hun kind wordt afgenomen als ze over postnatale depressies praten zijn slechts enkele van de schrijnende voorbeelden. Met name kinderen lopen risico. Drie van de grootste databases zouden de jeugd moeten ondersteunen, maar missen hun doelen.

Kosten

“Groot-Brittannië loopt uit de pas in vergelijking met andere ontwikkelde landen, waar gegevens over gevoelige zaken zoals gezondheidszorg en sociale dienstverlening lokaal worden bewaard. In Groot-Brittannië worden gegevens steeds vaker gecentraliseerd en tussen gezondheidszorg, sociale instanties, politie, scholen, lokale overheden en de Belastingdienst gedeeld.”

Naast de privacy kosten de databases ook handen vol met geld. Alleen in de publieke sector wordt in Groot-Brittannië 16 miljard pond per jaar uitgegeven en staan er de komende vijf jaar nog uitgaven van 105 miljard pond te wachten. Slechts 30% van de IT-projecten door en bij de overheid is een succes.

Het volledige rapport “Database State” kan je hier in pdf lezen.