Uitreiking van de Big Brother Awards in Frankrijk

Les Césars de la surveillance“. Onder die noemer werden vorige zaterdag in Parijs de Franse Big Brother Awards 2009 uitgereikt. Zoals gewoonlijk had de jury ook dit jaar (jammer genoeg) geen enkel probleem om aan voldoende kandidaten voor deze Césars te geraken. Je vindt het lijstje met de winnaars in de verschillende categorieën op deze site en we zullen er verder geen woorden aan vuil maken.

Tegelijkertijd werd door de jury ook de “Prix de la Vigilance” uitgereikt. Die prijs beloont diegenen die vandaag nog willen strijden voor onze vrijheden en ging ex-aequo naar drie collectieven. Het Collectif Non à Edvige kreeg de prijs voor haar waakzaamheid tegenover de mega-politiedatabank die door de Franse regering gepland werd (en waarvoor de plannen nog steeds niet opgeborgen zijn). L’Appel des directeurs d´école contre Base-élèves ontving de prijs voor haar campagne tegen de plannen van het ministerie van onderwijs voor een megadatabank voor kinderen. Het Collectif Non à l´éducation biométrique de l´Hérault tenslotte kreeg de prijs voor haar verzet tegen de introductie van biometrie in de scholen.